Dnia 2019-06-11 o godzinie 14:15 w sali 2011 Wydziału Fizyki UwB odbędzie się wykład, na którym dr Vinayak Bhat z International Centre for Interfacing Magnetism and Superconductivity with Topological Matter – MagTop (ON-6), Institute of Physics, Polish Academy of Sciences, wygłosi wykład pt:
Serdecznie zapraszamy
Andrzej Maziewski
Frustration—a phenomenon where competing interactions not all satisfied at the same time—has found its consideration in different fields of science [1,2]. Recent advances in nanofabrication techniques allow researchers to gain novel aspects regarding frustration via various quasistatic imaging and dynamic techniques. Here I present our magnetodynamics results on geometrically frustrated artificial spin ices (made of Permalloy nanomagnets on kagome lattices) that were studied using broadband spin-wave spectroscopy, Brillouin light spectroscopy, and micromagnetic simulations [3,4]. In the second part of my talk, I will address the topic of effects of aperiodicity on fundamental physical phenomena. Here, I will present our X-ray photoemission electron microscopy, broadband spin-wave spectroscopy, and simulation studies of Permalloy nanobars on various 2D frustrated quasicrystal lattices [5,6].
References:
[1] A. Farhan et al., Phys. Rev. B 89, 214405 (2014).
[2] M. Krawczyk and D. Grundler, J. Phys.: Condens. Matter 26, 123202 (2014).
[3] V. S. Bhat et al., Phys. Rev. B 93, 140401 (R) (2016).
[4] V. S. Bhat et al., Phys. Rev. B 96, 014426 (2017)
[5] V. S. Bhat et al., Phys. Rev. Letts. 111, 077201 (2013).
[6] V. S. Bhat and D. Grundler, arXiv:1804.10630 (2018).
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.