Ultraszybkie nietermiczne przełączenie magnetyzacji w dielektryku YIG:Co
W ostatnich latach są prowadzone intensywnie poszukiwania nowych metod przełączenia magnetyzacji, innych niż pole magnetyczne bądź prąd elektryczny w celu zmniejszenia wydzielenia ciepła oraz zwiększenia szybkości. Osiągnięcie tych warunków wiąże się z rozwojem nowych systemów informatycznych. Najnowsze wyniki badań demonstrują, że tylko w metalu można dokonać przełączenia pomiędzy metastabilnymi stanami magnetyzacji przy zastosowaniu kołowo spolaryzowanych impulsów lasera femtosekundowego. W naszych badaniach skupiamy się na dielektryku ferrimagnetycznym, jakim jest granat itrowo-żelazowy domieszkowany silnie anizotropowymi jonami kobaltu YIG:Co. W tym materiale zaobserwowaliśmy nietermiczny efekt fotomagnetyczny w temperaturze pokojowej. Efekt ten jest związany z ultraszybką zmianą anizotropii magnetycznej. W dotychczasowych pracach zademonstrowaliśmy precesję namagnesowania w zakresie GHz, o dużym kącie rozwarcia stożka (~20°), indukowaną przez liniowo-spolaryzowane femtosekundowe impulsy laserowe. W prezentacji przedstawiona zostanie metoda ultraszybkiego nietermicznego przełączenia magnetyzacji przy zastosowaniu liniowo spolaryzowanego impulsu światła femtosekundowego. Zmiana polaryzacji o 90 stopni pozwala uzyskać powtarzalny proces przełączenia pomiędzy stanami magnetyzacji określonymi jako logiczne „0” oraz „1”. Uzyskane wyniki obrazowania demonstrują nową możliwość zapisu opto-magnetycznego pojedynczym impulsem światła femtosekundowego w zerowym polu magnetycznym przy rekordowym czasie przełączenia oraz minimalnej termicznej dyssypacji.W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.