Dnia 2025-10-14 o godzinie 13:15 w Sali 2011 Wydziału Fizyki UwB, mgr Paweł Butkiewicz (doktorant prof. dr hab. K.Szymańskiego) z Katedry Fizyki Materii Skondensowanej WF UwB, Szkoły Doktorskiej UwB wygłosi wykład pt:
„Wyznaczanie składowych tensora gradientu pola elektrycznego w spektroskopii Mössbauera z wykorzystaniem formalizmu momentów prędkości”
Serdecznie zapraszamy
Andrzej Maziewski
Jerzy Przeszowski
„Wyznaczanie składowych tensora gradientu pola elektrycznego w spektroskopii Mössbauera z wykorzystaniem formalizmu momentów prędkości”
mgr Paweł Butkiewicz
Katedra Fizyki Materii Skondensowanej WF UwB
Szkoła Doktorska UwB, promotor pracy: prof. dr hab. K.Szymański
Spektroskopia Mössbauera jest jedną z podstawowych metod badania oddziaływań nadsubtelnych w materiałach stałych. Formalizm momentów prędkości ujawnia tensorowy charakter widma Mössbauera i pozwala na rozdzielenie wkładów elektrycznych kwadrupolowych oraz magnetycznych dipolowych w widmach pochodzących od pojedynczej, wyizolowanej podsieci (single site) [1]. Podczas seminarium zostanie zaprezentowane pierwsze zastosowanie tej metody do wyznaczania składowych tensora gradientu pola elektrycznego (EFG) w krysztale GaFeO3. Uzyskane wyniki zostaną porównane z przewidywaniami teoretycznymi [2]. Szczególna uwaga zostanie poświęcona roli symetrii grupy przestrzennej, która w istotny sposób wpływa na możliwość rekonstrukcji tensora EFG w badaniach monokryształów z wykorzystaniem spektroskopii Mössbauera.
[1] K. Szymański, Physics Reports 423 (2006) 295-338.
[2] M. Biernacka et al., Physical Review B 108 (2023) 195101.
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.