Najlepsza praca magisterska według Polskiego Towarzystwa Fizycznego

19.07.2023

Z dumą informujemy, że nasz student - Pan Mateusz Kołodziejczyk - został laureatem nagrody za najlepszą pracę magisterską z optyki i fotoniki przyznawanej przez Polskie Towarzystwo Fizyczne. Promotorem pracy magisterskiej był prof. Andrzej Stupakiewicz z Wydziału Fizyki UwB.

W pracy magisterskiej po raz pierwszy zademonstrowano nową metodę optomagnetycznego zapisu holograficznego przy zastosowaniu femtosekundowych impulsów światła laserowego. Do zapisu wykorzystano bezpikselowy ośrodek z pamięcią w postaci nanostruktury hybrydowej GdFeCo wykazującej efekt wyłącznie optycznego przełączenia magnetyzacji. Do badań wykorzystano układ magnetooptyczny umożliwiający naświetlanie wzorów holograficznych oraz obserwacji obrazów geometrycznych i dyfrakcyjnych. Do sterowania procesem naświetlania opracowano algorytm oraz oryginalny program do automatycznego pozycjonowania przestrzennego przy zastosowaniu zwierciadła MEMS.

hologram-uwb-m_kolodziejczyk.png

Reprezentacja obrazowa optomagnetycznygo hologramu napisu „UwB”.

Wyróżnienie PTF-u bardzo nas cieszy i jednocześnie pokazuje, że studiowanie fizyki na Wydziale Fizyki UwB jest doceniane przez środowisko (nie tylko polskie środowisko fizyczne, ale także i zagraniczne - wyniki pracy są publikowane w międzynarodowoych, prestiżowych czasopismach). Składamy serdeczne gratulacje mgr. Mateuszowi Kołodziejczykowi i profesorowi A. Stupakiewiczowi za podjęcie tak ciekawych badań i uzyskaniu spektakularnych rezultatów.

©2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.