Na Wydziale Fizyki Uniwersytetu w Białymstoku, w Zakładzie Fizyki Magnetyków, będzie realizowany nowy projekt Europejskiego Programu Współpracy Naukowo-Technicznej (European Cooperation in Science & Technology - COST). To wspólna inicjatywa międzynarodowego konsorcjum, którą koordynować będzie Radboud University z Holandii. Kierownikiem prac realizowanych przez polskich naukowców będzie dr hab. Andrzej Stupakiewicz, prof. UwB.
Tytuł projektu to „Ultrafast opto-magneto-electronics for non-dissipative information technology”. Jego celem jest utworzenie ogólnoeuropejskiej sieci jednostek naukowych oraz przemysłowych, do integracji działań w celu opracowania nowej technologii opto-magnetycznego zapisu i przetwarzania informacji.
- Ten projekt pozwoli na większą integrację międzynarodowego środowiska naukowo-technicznego w jednym z najbardziej innowacyjnych obszarów nauki, związanych z technologiami informatycznymi – mówi dr hab. Andrzej Stupakiewicz, prof. UwB. – Dlatego to ważne, że do niego dołączyliśmy. Nasz białostocki zespół będzie realizował zadania związane z badaniem procesów dynamiki magnetyzacji w skali femtosekund oraz zimnego zapisu fotomagnetycznego, z wykorzystaniem ultrakrótkich impulsów światła oraz prądu elektrycznego.
Konsorcjum będzie składało się z 33 jednostek z 22 krajów europejskich. Fundusze COST będą wykorzystane na organizację konferencji, spotkań, szkoleń, krótkich wymian naukowych w zakresie tematów związanych z ultraszybkim magnetyzmem i spintroniką. Szczegółowe informacje na temat programu COST można znaleźć pod adresem http://www.cost.eu/.W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.